آیا باکتریهای روده ذهن ما را کنترل می کنند؟

 

باکتریها برای انتخابهای غذایی در درون ما تکامل یافته اند

شبیه به داستانهای علمی تخیلی است، اما بنظر می رسد که باکتریهای درون ما (که تعدادشان حدود ۱۰۰ برابر تعداد سلولهای خود ماست) بخوبی ممکن است امیال و حالات ما را در رابطه با آنچه می خواهند ما بخوریم، تحت تاثیر قرار دهند که این موضوع، اغلب ما را بسمت چاقی سوق می دهد.

بنابر مقاله ای که در مجله ی sBioEssay منتشر شده است، پژوهشگران در Francisco San UC، دانشگاه ایالتی آریزونا و دانشگاه نیومکزیکو با مروری دوباره بر مقالات علمی اخیر به این نتیجه رسیدند که میکروبها در رفتار غذا خوردن انسان و انتخاب رژیم غذایی بنفع مصرف مواد غذایی خاص (که میکروبها به کمک آنها بهتر رشد می کنند) تاثیر می گذارند.

مواد غذایی مورد نیاز گونه های مختلف باکتریایی با یکدیگر متفاوت است. برای مثال برخی، چربیها و برخی دیگر قندها را ترجیح می دهند. بنا به گفته های نویسنده ارشد این مقاله، دکتر Aktipis Athena ،  بنیانگذار مرکز تکامل و سرطان، همراه با Diller Helen از UCSF،  آنها نه تنها بر سر غذا و حفظ جایگاه در اکوسیستم خود (دستگاه گوارش ما) با هم رقابت می کنند بلکه دارای اهداف مختلفی در رابطه با فعالیتهای ما نیز هستند.

در حالیکه هنوز دقیقا مشخص نیست این رخداد چگونه روی می دهد، پژوهشگران معتقدند که این اجتماع متنوع از میکروبها (که در مجموع بعنوان میکروبیوم روده شناخته می شوند)، ممکن است با آزاد کردن مولکولهای پیام رسان به روده، بر تصمیم گیریهای ما تاثیر بگذارند. از آنجا که روده با سیستم ایمنی، سیستم غدد درون ریز و سیستم عصبی بدن مرتبط است، این پیامها می توانند بر واکنشهای فیزیولوژیک و رفتاری ما تاثیر گذارند.

 

ارتباط بین باکتری های روده و غذا خوردن ناسالم

 

بگفته ی دکتر Maley Carlo، مدیر مرکز تکامل و سرطان درUCSF و یکی دیگر از نویسندگان این مقاله:

"نکات قابل توجه فراوانی در میکروبیوم روده وجود دارد، برخی با اهداف غذایی ما همسو هستند و برخی دیگر نه."

خوشبختانه، این یک خیابان دو طرفه است. ما می توانیم با اصلاح آنچه که می خوریم بر سازگاری این مهمانان خانگیِ تک سلولی تاثیر بگذاریم. این کار بگفته ی Maley، با تغییرات قابل اندازه گیری در میکروبیوم، ظرف ۲۴ ساعت پس از تغییر رژیم غذایی امکان پذیر است.

Maley می افزاید:

"رژیم های غذایی ما تاثیر بسیار زیادی بر جمعیت میکروبی روده دارند؛ این یک اکوسیستم کامل است و در هر دقیقه در حال تغییر و تحول."

حتی باکتریهایی تخصصی برای هضم جلبک های دریایی، در روده افراد ساکن ژاپن که جلبک دریایی غذایی محبوب در رژیم غذایی آنها به شمار می آید، وجود دارند.

تحقیقات نشان می دهد که باکتری های روده ممکن است بر تصمیم گیری ما در رابطه با غذا خوردن از طریق بخش هایی از عصب واگ (که ۱۰۰ میلیون سلول عصبی را از دستگاه گوارش به قاعده مغز متصل می کند)، تاثیر بگذارد.

بگفته ی Aktipis، از دپارتمان روانشناسی دانشگاه ایالتی آریزونا:

"میکروب ها دارای ظرفیتهایی برای اعمال نفوذ در رفتار و خلق و خوی ما از طریق تغییر سیگنالهای عصبی در عصب واگ، تغییر گیرنده های چشایی، تولید سموم برای ایجاد احساسی بد و آزاد کردن پاداشهای شیمیایی برای ایجاد احساس خوب در ما هستند."

در موش، گونه های خاصی از باکتری ها، رفتار اضطرابی را افزایش می دهند. در انسان، یک کارآزمایی بالینی نشان داد که نوشیدن پروبیوتیکی حاوی لاکتوباسیلوس کازئی باعث بهبود خلق و خو در افراد افسرده، می شود.

محققان تحقیق بیشتر برای تست نفوذ میکروب ها بر ما را پیشنهاد کرده اند؛ برای مثال، آیا می توان باکتریهایی که نیاز غذایی به جلبک دریایی دارند را به روده منتقل کرده و باعث خوردن جلبک دریایی توسط میزبان انسانی شد؟

شاید برای کسانی که با تغییر جمعیتهای میکروبی به دنبال بهبود سلامت هستند، سرعتی که در آن میکروبیوم می تواند تغییر کند دلگرم کننده باشد. این کار ممکن است از طریق انتخاب غذا و مکمل های غذایی بواسطه ی مصرف گونه های خاص باکتریایی در قالب پروبیوتیک ها، و یا با کشتن گونه ی هدف با آنتی بیوتیک، انجام گیرد. بهینه سازی توازن قدرت در میان گونه های باکتریایی روده به ما اجازه میدهد تا یک زندگی سالمتر با اندام مناسبتر داشته باشیم.

از آنجا که میکروبیوم به راحتی توسط پریبیوتیک ها، پروبیوتیک ها، آنتی بیوتیک ها و تغییرات در رژیم غذایی قابل دستکاری هستند، تغییر میکروبیوم یک رویکرد درمانی دربرابر مشکلات لاینحل چاقی و خورد و خوراک ناسالم ارائه می دهد.

نویسندگان، این ایده را اولین بار در مقاله ای در sBioEssay، حاصل از کنفرانسی دانشگاهی درباره ی پزشکی با رویکرد تکاملی، ارائه کردند. Aktipis که یک زیست شناس و روانشناس تکاملی است، از این فرصت برای بررسی روابط متقابل سازگاری های مختلف میکروب ها و میزبانانشان و نقشی که در زندگی روزمره ی ما بازی می کنند، استفاده کرد. Maley که یک زیست شناس تکاملی و دانشمند علوم رایانه ای است، مطالعاتی پیشرو در مورد اینکه چگونه سلولهای سرطانی از سلول های طبیعی به وجود می آیند و اینکه تکامل در طول زمان از طریق انتخاب طبیعی در بدن، چگونه باعث پیشرفت سرطان می شود، انجام داده است.

Aktipis به این نکته اشاره می کند که، در واقع، تکامل تومورها و اجتماعات باکتریایی به هم مربوط هستند؛ برخی از باکتری ها که به طور معمول در درون ما زندگی می کنند، باعث سرطان معده و شاید سرطان های دیگر می شوند. 

وی می افزاید:

"هدف قرار دادن میکروبیوم می تواند امکانی برای جلوگیری از انواع بیماری ها از چاقی و دیابت تا سرطان دستگاه گوارش و روده فراهم آورد. ما تنها بخش کوچکی از اهمیت میکروبیوم برای سلامت بشر را آشکار نموده ایم."

منبع: ucsf

  • نویسنده : پرهام وحدانی
  • تاریخ انتشار : ۱۵-۰۷-۹۳