traffic analysis بیونت

تبدیل مستقیم سلول‌های پوست به سلول‌های مغز و پیشرفت در درمان بیماری‌ هانتینگتون

https://bionet.ir، بیونت، bionet، سلول پوست، هانگتینتون

بیماری‌های کمی‌ به وحشتناکی بیماری‌ هانتینگتون وجود دارند. این بیماری یک نقص ژنتیکی ارثی است که باعث از بین رفتن کنترل ماهیچه‌ها و قدرت ذهن می‌شود و نهایتا به مرگ بیمار تا ۲۰ سال پس از تشخیص می‌انجامد. اما دانشمندان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن با تبدیل مستقیم سلول‌های پوست (که به میزان بیشتری نسبت به سلول‌های بنیادی موجود بوده و در دسترسند) به گونه ای خاص از سلول‌های مغز که به وسیله ‌هانتینگتون آسیب می‌بینند باعث امیدواری بیماران شده اند.

در ادامه مطلب با بیونت همراه باشید

این روش جدید با روشی که سال گذشته در دانشگاه Rochester ابداع شده متفاوت بوده و این تبدیل را تنها در یک مرحله انجام می‌دهد. برای برنامه ریزی مجدد سلول‌های پوست انسانی، محققان محیطی را ایجاد کرده اند که به میزان زیادی شبیه محیط زندگی سلول‌های مغز می‌باشد. قرار دادن سلول‌ها در معرض دو microRNA متفاوت (miR-9 و miR-124) منجر به تغییر سلول‌ها به انواع مختلف نورون‌ها می‌شود. یکی از نویسندگان مقاله مربوطه، دکتر Matheus Victor  در این زمینه می‌گوید:

"فکر می‌کنیم در واقع microRNA‌ها عمل اصلی را انجام می‌دهند."

این در حالی است که این گروه اذعان داشته هنوز مکانیسم این عمل ناشناخته است. بیماری‌ هانتینگتون به صورت اختصاصی نورون‌های با رشته‌های متوسط (medium spiny neuron) را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این نورون‌ها در شروع و کنترل تحرک نقش داشته و در بخشی از گانگیوم پایه ای (basal ganglia) به نام جسم مخطّط (corpus striatum) یافت می‌شوند. این بخش از مغز همچنین شامل عوامل رونویسی نیز می‌باشد که سرعت رونوشت برداری از اطلاعات ژنتیکی DNA به RNA پیغامبر را کنترل می‌کنند.

با قرار دادن سلول‌های پوست (تصویر بالا) در معرض ترکیبی از micoRNA‌ها و عوامل رونویسی، محققان موفق به ایجاد نورون‌های با رشته‌های متوسط (تصویر پایین) شدند

 

محققان به دقت پیغام‌های شیمایی که هنگام قرار گرفتن در معرض micoRNA‌ها به سلول‌های پوستی می‌رسید را تنظیم کرده و عوامل رونویسی سلول‌ها را برای تبدیل شدن به نورون‌هایی با رشته‌های متوسط راهنمایی کردند. این محققان عقیده دارند که عوامل رونویسی مختلف تنها در حضور microRNA‌ها می‌توانند انواع مختلف نورون‌ها را به وجود آورند. آنها ضروری ترین مواد می‌باشند و سلول‌هایی که تنها در معرض عوامل رونویسی قرار گرفته بودند نتوانستند به نورون‌های مغز تبدیل شوند.

هنگامی‌ که این سلول‌ها به مغز موش‌های آزمایشگاهی منتقل شدند حداقل شش ماه زنده بوده و عملکرد و ساختار ظاهری مشابهی با نورون‌های اصلی داشتند. این در حالی است که این گروه هنوز این سلول‌ها را بر روی مدل موشی بیماری‌ هانتینگتون آزمایش نکرده‌اند تا عملکرد آن را در قبال بیماری مشاهده کنند.

این تحقیق حتی بدون توجه به امکان تاثیر آن برای درمان مستقیم، به دانش علمی‌ در زمینه خصوصیات سلولی مرتبط با بیماری‌ هانتینگتون کمک خواهد کرد. نتایج این تحقیق در مجله Neuron به چاپ رسیده است.

منبع: Neuron

  • نویسنده : بهزاد دماوند
  • تاریخ انتشار : 02-01-15
  1. مهسا گفت:

    خیلی ممنون از زحماتتون

  2. sanaz گفت:

    ممنون از مطالب جالب و بروزتون.واقعا بعضی از مقالاتی که ارائه می کنید ایده های جالبی رو به ذهن میاره.
    ممنون و خسته نباشید