هرپس ویروس انسانی که در بالا نشان داده شده است تنها نمونه ای از ویروس های متعددی است که در درون بدن و بر روی پوست انسان های سالم زندگی می کنند. این ویروس به طور معمول در کودکان ایجاد بیماری می کند اما در دهان بعضی از بالغین سالم نیز یافت می شود.
بر اساس تحقیق جدیدی که در دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن انجام شده است، ویروس های بیماری زا می توانند برای زندگی بر روی پوست یا درون بدن انسان، بدون ایجاد سرفه، عطسه و دیگر علائم مشکل ساز، همزیستی پیدا کنند.
دانشمندان اعلام کرده اند به طور میانگین افراد سالم حدود ۵ نوع ویروس را با خود حمل می کنند. این مطالعه اولین بررسی کامل برای تشریح تنوع ویروسی در افراد سالم می باشد و در مجله BioMed Central Biology به چاپ رسیده است.
یکی از نویسندگان این مقاله دکتر Gregory Storch می گوید:
" بیشتر افراد با این عقیده که فلور باکتریایی طبیعی در بدن موجود است موافق هستند. افراد زیادی این سوال را مطرح کردند که آیا مشابه ویروسی چنین جمعیتی در بدن ما وجود دارد؟ تا به امروز ما جواب قانع کننده ای نداشتیم، اما اکنون می دانیم که یک فلور ویروسی طبیعی، غنی و پیچیده نیز در بدن وجود دارد."
در این بررسی، دانشمندان از ۱۰۲ فرد سالم و بالغ بین سنین ۱۸ تا ۴۰ سال و از ۵ محیط زندگی ویروسی شامل بینی، پوست، دهان، مدفوع و واژن نمونه برداری کردند. افراد مورد مطالعه به دو گروه جنسی تقسیم شدند. حداقل ۱ ویروس در ۹۲ درصد افراد مورد مطالعه یافت شد و بعضی از افراد ۱۰ تا ۱۵ ویروس را حمل می کردند.
دکتر Kristine Wylie نویسنده اول این مقاله می گوید:
" از تعداد ویروس های یافت شده بسیار شگفت زده شدیم. ما تنها از پنج ناحیه بدن هر فرد نمونه برداری کردیم و پیش بینی می کنیم اگر تمام بدن نمونه برداری شود تعداد ویروس های بیشتری پیدا خواهد شد."
این محققان به سرپرستی دکتر George Weinstock، DNA ویروس های به دست آمده از بدن را توالی یابی کرده و متوجه شدند که هر فرد یک اثر انگشت اختصاصی ویروسی دارد. نیمی از این افراد دو تا سه مرتبه نمونه برداری شدند و محققان متوجه شدند که بعضی از این ویروس ها یک بیماری پایدار جزئی نیز ایجاد کرده اند.
دانشمندان هنوز نمی دانند که این ویروس ها دارای اثرات مثبت یا منفی بر سلامت کلی بدن هستند، اما حدس می زنند در بعضی موارد این ویروس ها سیستم ایمنی را برای پاسخ به بیماری زا های خطرناک آماده نگاه می دارند و در دیگر موارد حضور طولانی مدت ویروس ها خطر ابتلا به بیماری ها را افزایش دهد.
داوطلبان شرکت کننده در این مطالعه به دقت مورد بررسی قرار گرفتند تا سالم بودن و نداشتن هیچ گونه علائم بیماری تایید شود. این افراد همچنین نباید از دو سال پیش تا کنون مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) (منجر به سرطان سرویکس و دهان میشود) شده و یا آلودگی با ویروس هرپس تناسلی داشته باشند.
با بررسی نمونه ها، دانشمندان هفت خانواده ویروسی را شناسایی کردند، که در این بین میتوان به سویه هایی از ویروس هرپس که از طریق جنسی منتقل نمی شود اشاره کرد. به عنوان مثال ویروس هرپس ۶ یا ویروس هرپس ۷ در ۹۸ درصد افرادی که از دهانشان نمونه برداری شده بود وجود داشتند. سویه های خاصی از ویروس پاپیلوما در ۷۵ درصد از نمونه های پوستی و ۵۰ درصد از نمونه های بینی حضور داشتند.
ویروس پاپیلوما در واژن بیشترین مقدار را داشت و در ۳۸ درصد از خانوم ها این سویه یافت شد. بعضی از خانوم ها ناقل سویه های خاص و خطرناکی بودند که خطر ابتلا به سرطان سرویکس را افزایش می دهند. این سویه ها در زنانی که جمعیت باکتریایی واژنی با میزان کاهش یافته Lactobacillus و افزایش یافته باکتری هایی مانند Gardnerlla داشتند معمول تر بودند. آدنوویروس نیز که ویروس سرماخوردگی و سینه پهلو است در بسیاری از ناحیه های بدن یافت شد.
این امکان وجود دارد که بعضی از این ویروس هایی که محققان موفق به کشف آنها شدند عامل بیماری های نهفته ای باشند که سال ها پیش به آن مبتلا شده ایم. بسیاری از ویروس ها در ترشحات بدن نیز یافت شدند. حضور یک ویروس در ترشحات نشان دهنده یک آلودگی فعال است. ویروس های نهفته در سلول ها مخفی می شوند و نه در مایعات بدن مانند بزاق یا ترشحات بینی. مسیر آتی برای محققان، تفاوت گذاشتن بین آلودگی با ویروس های فعال که بدون علائم هستند و آنهایی که افراد را بیمار می کنند خواهد بود.
پروفسور Ruth L. Siteman می گوید:
" بسیار مهم است که بدانیم چه ویروس هایی در یک فرد و بدون ایجاد مشکل وجود دارند و کدام ویروس ها می توانند مسئول بیماری های خطرناک باشند. ما یک تصویر واضحتر از جمعیت های ویروسی که به طور طبیعی در بدن افراد سالم وجود دارند ترسیم کرده ایم در حالی که تحقیقات بیشتری نیز در این زمینه لازم است "
منبع: BMC Biology